ΥΠΕΡΠΡΟΣΦΟΡΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ – ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ – ΝΑΟΥΣΑ – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΕΔΕΣΣΑ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ – ΒΕΡΟΙΑ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΩΝ – ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β΄, ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ AIGES MELATHRON HOTEL 4****, 3ήμερη, Αναχ. 22 Νοεμβρίου 2024
3ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ
- 22 – 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024
175.00€
Περιγραφή
Επιπλέον πληροφορίες
Ημερομηνία | |
---|---|
Διάρκεια | |
Αστέρια διαμονής | |
Μέσα μετακίνησης |
Πρόγραμμα εκδρομής
Πρόγραμμα εκδρομής
1 ΗΜΕΡΑ ΑΘΗΝΑ – ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ – ΒΕΡΟΙΑ Αναχώρηση 07.00 π.μ. απο ΠΕΙΡΑΙΑ και 07:20 π.μ. από ΣΥΝΤΑΓΜΑ για ΛΑΜΙΑ (Ε.Ο.) στάση. Συνεχίζουμε προς ΛΑΡΙΣΑ (Ε.Ο.), στάση παραμονή για γεύμα. Μετακινούμαστε με προορισμό την ιστορική ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ, επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Ιερού Προσκυνήματος που βρίσκεται στις πλαγιές του Βερμίου όρους κοντά στο χωριό Καστανιά. Το σημερινό μοναστήρι αποτελεί αναβίωση της περίφημης ομώνυμης Μονής, τα ερείπια της οποίας διασώζονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου και θεωρείται ορόσημο ιδιαιτέρως για τον ποντιακό Ελληνισμό. Αναχωρούμε για την πανέμορφη ΒΕΡΟΙΑ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.
2 ΗΜΕΡΑ ΒΕΡΟΙΑ – ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ – ΝΑΟΥΣΑ – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΕΔΕΣΣΑ Μετά το πρωινό αναχωρούμε για την όμορφη ΝΑΟΥΣΑ, η οποία είναι χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου και διασχίζεται απο τον ποταμό Αραπίτσα. Παραμονή στο άλσος του ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ, έναν επίγειο παράδεισο με άφθονα τρεχούμενα νερά και αιωνόβια πλατάνια, σε μια σπάνια συμφωνία ήχων και χρωμάτων η οποία συνεπαίρνει τον επισκέπτη. Συνεχίζουμε για το ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΑΡΙΔΑΙΑΣ, που βρίσκεται στην επαρχία Αλμωπίας, στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα και δίπλα στις όχθες του θερμοπόταμου, που διασχίζει την περιοχή και αποτελεί τη πηγή των φημισμένων ιαματικών Λουτρών Πόζαρ τα οποία, με σταθερή θερμοκρασία 37οC, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από το βουνό, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που συνδυάζει το υγρό στοιχείο με το πυκνό πράσινο της περιοχής. Χρόνος ελεύθερος για να απολαύσουμε τη λουτροθεραπεία μας στις μικρές κλειστές πισίνες, στον καταρράκτη ή στη μεγάλη πισίνα και να επωφεληθούμε από τις ευεργέτικες ιδιότητες των νερών. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε την πόλη της ΕΔΕΣΣΑΣ και το πάρκο των ορμητικών – τους μεγαλύτερους στα Βαλκάνια – που βρίσκονται στην άκρη ενός σμιλεμένου από το νερό βράχου, γνωστό και ως «φρύδι της πόλης». Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση. Δείπνο.
3 ΗΜΕΡΑ ΒΕΡΟΙΑ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ – ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΩΝ – ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β΄ Μετά το πρωινό θα επισκεφθούμε με τοπικό ξεναγό για ξενάγηση στο Νέο μουσείο που εγκαινιάστηκε στη Βεργίνα προσκαλούν τους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών, που περιλαμβάνει το Ανάκτορο του Φιλίππου, την ταφική συστάδα των Τημενιδών, καθώς και το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων. Το κεντρικό μουσειακό κτήριο, σχεδιάστηκε για να γίνει η νοηματική πύλη εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο και στην ιστορία των Αιγών, στην ιστορία και τον πολιτισμό των Μακεδόνων, αλλά και στην ελληνιστική Οικουμένη.Εδώ θα φιλοξενηθεί η φυσική έδρα του ψηφιακού μουσείου «Μέγας Αλέξανδρος, από τις Αιγές στην Οικουμένη». Δεύτερη στάση για τον Αρχαιολογικό χώρο της ΒΕΡΓΙΝΑΣ, στάση και επίσκεψη στο Μουσείο. (είσοδος προαιρετική – έξοδα ατομικά) και στη συνέχεια με ενδιάμεσες στάσεις θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής για ΑΘΗΝΑ και ΠΕΙΡΑΙΑ.
Τιμή
Τιμή
Τιμή συμμετοχής ανά άτομο
Ξενοδοχείο
Δίκλινο /άτομο 175€
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΜΟΝΟΚΛΙΝΑ
Περιλαμβάνονται
Περιλαμβάνονται
- Μεταφορά με πολυτελή πούλμαν
- 2 Διανυκτερεύσεις σε δίκλινα δωμάτια με ημιδιατροφή στην Βέροια στο πολυτελές ξενοδοχείο ΑΙGES MELATHRON HOTEL 4****
- Τοπικό ξεναγό στη Βεργίνα
- Αρχηγός εκδρομής
- Ασφάλεια αστικής ευθύνης
- Φ.Π.Α.
- Δημοτικός Φόρος
Σημειώσεις
Σημειώσεις
H σειρά των επισκέψεων μπορεί να τροποποιηθεί, για την καλύτερη εκτέλεση του προγράμματος, χωρίς να παραληφθεί καμία από αυτές.
Πληροφορίες
Πληροφορίες
Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο
Στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκεται το πνευματικό κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού, η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά. Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους προσκυνηματικούς τόπους ολόκληρης της Ελλάδας.
Η θαυματουργή εικόνα
Οι πρώτες εικόνες του Ευαγγελιστή Λουκά ήταν της Παναγίας, καθώς κάποια μέρα ένιωσε την επιθυμία να ζωγραφίσει την Παναγία και γι’ αυτό και της το ζήτησε και «πήρε την ευλογία της». Η Παναγία, είδε την πρώτη εικόνα και του είπε ότι ήταν πολύ καλή, όμως είχε ένα έλλειμμα πολύ σημαντικό. Εικονιζόταν μόνη της, δεν είχε ζωγραφίσει ο Λουκάς τον Ιησού Χριστό, βρέφος.
Ο Ευαγγελιστής Λουκάς έκανε και δεύτερη εικόνα, την οποία έκανε με κερί και μαστίχα στο ένα από τα δύο ξύλα που έμειναν. Στο τελευταίο ξύλο που είχε μείνει, ο Ευαγγελιστής Λουκάς έκανε με χρυσό και ασήμι, την τρίτη εικόνα.
Η μία από τις τρεις εικόνες της Παναγίας που χάραξε πάνω σε ξύλο ο Ευαγγελιστής Λουκάς και διασώζονται, είναι η Παναγία Σουμελά. Από τις άλλες δύο, η μία βρίσκεται στη Μονή Κύκκου της Κύπρου και η άλλη στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου.
Η εικόνα της Σουμελά, βρέθηκε μετά το θάνατο του Λουκά στην Αθήνα και για αυτό το λόγο, αρχικά είχε ονομαστεί ως η Παναγία η Αθηνιώτισσα.
Η Ιερά Μονή στο Βέρμιο
Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Ποντιακής καταγωγής συγγραφέα Φίλωνα Κτενίδη και του σωματείου «Παναγία Σουμελά». Στη προσπάθεια αναβίωσης της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, που μέχρι το 1922, υπήρξε ο οδηγός, ο παρηγορητής, ο συμπαραστάτης, το καταφύγιο και ο εμψυχωτής των Ποντίων.
Το 1931, τα κειμήλια μαζί με την εικόνα της Παναγίας μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα. Έπειτα από τη μεσολάβηση του Ελευθερίου Βενιζέλου και με τη συμβολή μοναχών που γνώριζαν τον τόπο φύλαξης τους.
Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά του Βερμίου θεμελιώθηκε το 1951. Σε έκταση που παραχώρησαν οι κάτοικοι του χωριού Καστανιά, που κατάγονται από τον Πόντο. Ενώ τα εγκαίνια της πραγματοποιήθηκαν το 1952.
Εκεί «θρονιάστηκε» και η περιώνυμη εικόνα, μαζί με τα υπόλοιπα κειμήλια
Το καθολικό είναι μεγαλοπρεπής ναός βυζαντινού ρυθμού και στο εσωτερικό του φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και προέρχεται από την ιστορική μονή του Πόντου.
Το συγκρότημα σήμερα περιλαμβάνει δύο ναούς, πολλούς ξενώνες και κάθε είδους βοηθητικές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση επισκεπτών και προσκυνητών. Επίσης, λειτουργεί πλούσια βιβλιοθήκη, καθώς και εκθετήριο πολύτιμων εκκλησιαστικών σκευών, εικόνων και αμφίων.
Η Κοίμηση της Θεοτόκου
Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου.
Κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο, στη γιορτή της Παναγίας, συρρέουν στις πλαγιές του Βερμίου χιλιάδες επισκέπτες (Πόντιοι και μη) από όλη την Ελλάδα. Προκειμένου να προσκυνήσουν την Παναγία Σουμελά, αλλά και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον περιβάλλοντα χώρο
Μια ιστορία, μια παράδοση και ένας θρύλος αγκαλιάζουν το σύμβολο του Πόντου, την Παναγία Σουμελά
ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ
Τα Λουτρά Πόζαρ, (Προέρχεται από το σλαβικό “Пожар” που σημαίνει φωτιά ή θερμότητα) γνωστά και ως Λουτρά Λουτρακίου, Λουτρά Αριδαίας ή απλά Λουτρά, είναι ιαματικά λουτρά, που βρίσκονται πλησίον του Λουτρακίου νομού Πέλλας, 13 χλμ. δυτικά της Αριδαίας. Πρόκειται για μεταλλικές πηγές, που αναβλύζουν σε θερμοκρασία 37°C, με αξιόλογη χημική σύσταση. Το θερμό νερό έχει ιαματική δράση και είναι πόσιμο. Επισκέπτες το χρησιμοποιούν για λουτροθεραπεία, τόνωση και χαλάρωση, ενώ τα νερά βοηθάνε στην καταπολέμηση κυκλοφορικών, αναπνευστικών, ρευματοειδών, γυναικολογικών και δερματολογικών παθήσεων.
Η λουτρόπολη απέχει 3 χιλιόμετρα από το Λουτράκι και βρίσκεται στην κοιλάδα του ρέματος του Αγίου Νικολάου. Το παλαιότερο όνομα του ρέμματος ήταν “Τόπλιτσα”, που σημαίνει στα σλάβικα, σε ελεύθερη μετάφραση: “Θερμοπόταμος”.
Στην περιοχή έχει ανακαλυφθεί ένα σύμπλεγμα περίπου 15 σπηλαίων, με άφθονα ευρήματα προϊστορικών χρόνων, τα οποία εκτίθενται στο μικρό μουσείο των Λουτρών. Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί ως σπηλαιοπάρκο (Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας) και είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα.
Αρχαία ιστορία
Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, τα λουτρά θεωρούνταν τόπος χαλάρωσης και αποκατάστασης των Μακεδόνων βασιλέων μετά από μάχες και πολυετείς πολέμους. Υπάρχουν ενδείξεις ότι λειτουργούσαν στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και στα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά χρόνια. Φημολογείται επίσης ότι οι σάρισες (δόρατα) της Μακεδονικής Φάλαγγας “βράζονταν” στα θερμά νερά, προκειμένου να γίνουν πιο ανθεκτικά και να αυξηθεί η σκληρότητα και η αντοχή τους.
ΒΕΡΓΙΝΑ
Η Βεργίνα είναι μικρή κωμόπολη στη Μακεδονία, στον Νομό Ημαθίας που διοικητικά υπάγεται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Βρίσκεται 13 χλμ. νοτιοανατολικά της Βέροιας, πρωτεύουσας του νομού, και περίπου 80 χλμ. νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Ο πληθυσμός της κωμόπολης ανέρχεται στις 2.000 περίπου κατοίκους και βρίσκεται στους πρόποδες των Πιερίων Ορέων, σε υψόμετρο 120 μέτρων από τη θάλασσα.
Η κωμόπολη πιστεύεται ότι βρίσκεται στη θέση των αρχαίων Αιγών, πρωτεύουσας της αρχαίας Μακεδονίας, και έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1977, όταν η Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, υπό τον καθηγητή αρχαιολογίας Μανόλη Ανδρόνικο και τους συνεργάτες του, ανακάλυψε τους τόπους ταφής των Μακεδόνων βασιλέων και ανάμεσα στους άλλους τάφους και ένα ταφικό μνημείο που, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του Ανδρόνικου, ήταν του βασιλιά Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ανακάλυψη αυτών των ευρημάτων θεωρείται από πολλούς ότι πιστοποίησε και τη θέση της αρχαίας πόλης των Αιγών, της πρώτης πρωτεύουσας του μακεδονικού βασιλείου.
ΕΔΕΣΣΑ
Η Έδεσσα είναι πόλη της Μακεδονίας, έδρα του δήμου Έδεσσας και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η πόλη είναι φημισμένη για τους καταρράκτες της και βρίσκεται πάνω στην αρχαία Εγνατία Οδό.
Ιδρύθηκε το 813 π.Χ. από τον πρώτο Μακεδόνα Βασιλιά, τον Ηρακλείδη Κάρανο και ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου. Γνώρισε πλούσιο βιομηχανικό παρελθόν κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου. Ο πληθυσμός της πόλης της Έδεσσας είναι 18.229, ενώ αυτός του διευρυμένου Δήμου Έδεσσας ανέρχεται στους 28.814 κατοίκους (απογραφή 2011). Επίσης μέχρι την ανακάλυψη των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας στην Ημαθία, από τον Μανώλη Ανδρόνικο πολλοί ακόμα πιστεύουν ότι οι Αρχαίες Αιγές βρίσκονται στο Αρχαιολογικό χώρο της πόλης, βάσει απόψεων αρχαιολόγων.
Οι Καταρράκτες της ‘Εδεσσας
Οι Καταρράκτες της Έδεσσας αποτελούν ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο δημιουργήθηκε έπειτα από ισχυρό σεισμό που έπληξε την γύρω περιοχή το 14ο αιώνα, όπου από τότε κατά την πάροδο του χρόνου σημειώθηκαν αρκετές αλλαγές στην μορφολογίας τους εξαιτίας μικρότερης κλίμακας σεισμών. Κύρια πηγή αυτών αποτελεί ο Υγροβιότοπος Άγρα-Νησίου, από τον οποίον ρέει το κυρίως ποτάμι, ο Εδεσσαίος του οποίου οι διακλαδώσεις αποτελούν τους καταρράκτες. Επίσης Το Γεωπάρκο των Καταρρακτών εκτείνεται σε μια περιοχή πάνω από 100.000τμ και σε μία διαδρομή πάνω στο βράχο για 1,1χλμ.
Αποτελεί το βασικό πόλο έλξης επισκεπτών της πόλης και είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Ελλάδα. Σε αριθμό οι καταρράκτες είναι δώδεκα, εκ των οποίων μόνο οι τέσσερις είναι θεατοί, ενώ οι υπόλοιποι εξαιτίας της πλούσιας βλάστησης δεν μπορούν να θεαθούν εύκολα.
Στα μονοπάτια του Πάρκου Καταρρακτών συγκαταλέγεται και η λιθόστρωτη διαδρομή προς την Αρχαία Έδεσσα μέσα από τον κάμπο της πόλης. Η δίοδος αυτή αποτελούσε τμήμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού, που ένωνε την Αρχαία Έδεσσα, την Ακρόπολη της Έδεσσας (συνοικία Βαρόσι) και τη Θεσσαλονίκη ως τις αρχές του 20ού αιώνα.
ΒΕΡΟΙΑ
Η Βέροια είναι πόλη της Μακεδονίας, έδρα του Δήμου Βέροιας και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας (νομού) Ημαθίας στην Κεντρική Μακεδονία. Είναι η έδρα της Αποστολικής Μητρόπολης Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας (περιοχή Χαλαστρας Θεσσαλονίκης). Είναι κτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου. Βάσει της επίσημης απογραφής του 2011, η τοπική κοινότητα Βέροιας έχει επίσημο πληθυσμό 43.158 κατοίκων (κέντρο), ενώ ο νέος Καλλικρατικός Δήμος έχει μόνιμο επίσημο πληθυσμό 66.547 κατοίκους. Είναι γνωστή για τη μεγάλη εμπορική βιομηχανική και εξαγωγικής κίνηση καθώς επίσης για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στις παλαιές γειτονιές της και τις πολυάριθμες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της. Η απόσταση οδικώς από την Αθήνα είναι 511 χλμ. (E90_Α2/E75_Α1) και από τη Θεσσαλονίκη 73 χλμ. (E90_Α2). Επίσης συνδέεται σιδηροδρομικώς με τη γραμμή Θεσσαλονίκη – Πλατύ (ανταπόκριση για Αθήνα) – Φλώρινα.
Το Βήμα Απ.Παύλου
AIGES MELATHRON HOTEL 4*
AIGES MELATHRON HOTEL 4*
Αυτό τo πολυτελές 4 * ξενοδοχείο με θέα στην πόλη της Βέροιας απέχει 1 χλμ. από το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας και 2 χλμ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας.
Τα φιλόξενα δωμάτια έχουν δωρεάν Wi-Fi, δορυφορική τηλεόραση, μίνι ψυγεία και βεράντες. Οι σουίτες διαθέτουν σαλόνια με τζάκια.
Διατίθενται πρωινό σε μπουφέ και χώρος στάθμευσης. Υπάρχει ένα εστιατόριο με ζεστή ατμόσφαιρα και πέτρινα τζάκια, καθώς και ένα ευάερο καφέ, ένα γυμναστήριο και μια εξωτερική πισίνα με παιδικό τμήμα.
Σχετικά προϊόντα
Εορταστική Περίοδος
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΒΟΛΟ ΜΕ ΠΟΡΤΑΡΙΑ & ΤΡΙΚΑΛΑ ΜΕ ΜΥΛΟ ΞΩΤΙΚΩΝ, 3ήμερη, Αναχ. 24 Δεκεμβρίου 2024
Εορταστική Περίοδος
Εορταστική Περίοδος
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ – ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ – ΚΑΒΑΛΑ, 4ήμερη, Αναχ. 30 Δεκεμβρίου 2024
Εορταστική Περίοδος