20.00€
Περιγραφή
Επιπλέον πληροφορίες
Ημερομηνία | |
---|---|
Διάρκεια | |
Μέσα μετακίνησης |
Πρόγραμμα
Πρόγραμμα
Αναχώρηση 07.30 π.μ από τον ΠΕΙΡΑΙΑ και 07.50 π.μ από ΣΥΝΤΑΓΜΑ για Αρτεμίσιο όπου στάση για καφέ. Μετάβαση στο μοναστήρι της Μαλεβής, του16ου -17ου αιώνα, που είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, όπου παραμονή για προσκύνημα. Το μεσημεριανό μας φαγητό θα το έχουμε στο χωριό Αγ. Πέτρος, σε υψόμετρο 940 μ. Τον απογευματινό μας καφέ θα τον απολαύσουμε στην Τρίπολη. Επιστροφή στην ΑΘΗΝΑ/ΠΕΙΡΑΙΑ.
ΤΙΜΗ
ΤΙΜΗ
ΤΙΜΗ ΚΑΤ΄ΑΤΟΜΟ 20€
Περιλαμβάνονται
Περιλαμβάνονται
ΔΕΝ Περιλαμβάνονται
ΔΕΝ Περιλαμβάνονται
Εισόδους σε μουσεία-αξιοθέατα και ότι αναφέρετε ως προαιρετικό
Πληροφορίες
Πληροφορίες
ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΛΕΒΗ
Παναγία Μαλεβή: Το Άγιο Όρος της Πελοποννήσου
Περικυκλωμένη από το δάσος των μαλεβίσιων κέδρων, στις πλαγιές του Πάρνωνα, ξεπροβάλλει η επιβλητική εκκλησία της Παναγίας Μαλεβής.
Η ομώνυμη μονή διαθέτει έξι εκκλησίες, σύγχρονους ξενώνες, βοηθητικούς χώρους και έναν όμορφο περίβολο γεμάτο λουλούδια. Πέντε χιλιόμετρα από το χωριό του Αγίου Πέτρου είναι ένα από κυριότερα μοναστήρια της Αρκαδίας, χτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μ., από το έτος 1116. Και όπως δηλώνουν οι κάτοικοι «να ’ναι καλά η Μαλεβή που γεμίζει το χωριό μας κόσμο».
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας είναι μία από τις 70 που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.
«Αποθνήσκω εν μέσω της βοής των ελάτων»
Στην υψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα (υψ. 1.937 μ.), που είναι γνωστή ως «Μαλεβός», ήταν χτισμένο αιώνες πριν, το 717 μ.Χ., το μοναστήρι της Μαλεβής. Η ρίζα της λέξης είναι αλβανοσλαβική.
Οι κάτοικοι του χωριού αναφέρουν ότι, μέσα σε μία χρονιά, από τον βαρύ χειμώνα, πέθαναν όλοι οι μοναχοί και ερήμωσε το μοναστήρι. Ο τελευταίος από αυτούς, μάλιστα, πριν από το μοιραίο τέλος του, άφησε ένα σημείωμα που έλεγε: «Αποθνήσκω εν μέσω της βοής των ελάτων». Αργότερα, οι μοναχοί από τα διάφορα μετόχια αποφάσισαν να την ξαναχτίσουν σε χαμηλότερο υψόμετρο.
Οι πρώτοι κάτοικοι
Μια παλιά αγιορείτικη παράδοση αναφέρει πως ο Μέγας Κωνσταντίνος, για να εγκαταστήσει στον Άθω τους μοναχούς, έδιωξε τους Τσάκωνες και τους εγκατέστησε στην Πελοπόννησο, όπου δημιούργησαν το δικό τους Άγιον Όρος.
Σύμφωνα με τη Μαρία Μαντουβάλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής: «Εκείνο που ριζικά διαφοροποιεί το “Άγιον Όρος της Πελοποννήσου”, δηλαδή τις πολυάριθμες μονές της Αρκαδίας, είναι το γεγονός ότι οι Αρκάδες είναι οι ιδρυτές του Αγίου Όρους, αφού, σύμφωνα με έγκυρες ιστορικές πηγές, ο μόνος λαός που έμενε στον Άθω, από την εποχή του Φιλίππου, ήταν οι Τσάκωνες».
Πολλοί από τους ιδρυτές του, μετά την υποχρεωτική μετοίκησή τους, επέστρεψαν στον Άθω, όπως, για παράδειγμα, ο Όσιος Νείλος ο Μυροβλύτης, κατά κόσμον Νικόλαος Τερζάκης.
Στον Πάρνωνα ή Μαλεβό, ή Κρόνιον Όρος, εκτείνεται το μοναδικό δάσος από δενδρόκεδρους στην Ευρώπη, το οποίο προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000. Συγκεκριμένα, γύρω από τη Μονή Μαλεβής απλώνεται μια έκταση 740 στρεμμάτων από το σπάνιο αυτό δάσος. Ο δενδρόκεδρος ή γιουνίπερος ευδοκιμεί, επίσης, στη νότια Μικρά Ασία, τη Συρία και τον Λίβανο.
Το δάσος της Μαλεβής ανακηρύχθηκε «Διατηρητέο μνημείο της φύσης» από το ελληνικό κράτος το 1980. Στο ιερό βουνό του θεού Κρόνου έχουν καταγραφεί και άλλα είδη σπάνιων φυτών, που επιβεβαιώνουν ότι σε αυτόν τον τόπο η φύση χάρισε απλόχερα τα πιο ακριβά της δώρα.
ΤΡΙΠΟΛΗ
Η Τρίπολη χτισμένη σε υψόμετρο 650μ. στο κατάφυτο οροπέδιο της Μαντινείας κάτω από το επιβλητικό όρος Μαίναλο, κατέχει νευραλγική θέση στην Πελοπόννησο. Πρωτεύουσα του νομού Αρκαδίας και της επαρχίας Μαντινείας, αποτελεί συγχρόνως το διοικητικό κέντρο της περιφέρειας Κεντρικής Πελοποννήσου. Είναι μια πόλη με σημαντική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, αφού αποτέλεσε αξιόλογο διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και έπαιξε εξέχοντα ρόλο στην επανάσταση του 1821.
Η σημερινή Τρίπολη είναι μια μοντέρνα πόλη που γνωρίζει έντονη οικοδομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και εξαπλώνεται συνεχώς. Ο πληθυσμός της, μαζί με τα γύρω χωριά (Σκοπή, Θάνα, Εύανδρος, Παλλάντιο, Μερκοβούνι, Μάκρη, Πέλαγος, Περιθώρι, Αγ. Κωνσταντίνος, Αγ. Βασίλειος) που έχουν συνενωθεί σε ενιαίο δήμο μετά το σχέδιο Καποδίστρια, ανέρχεται σε 26.000 κατοίκους.
Η πόλη φημίζεται για τα ωραία πάρκα της και τις όμορφες κοντινές εξοχές με τα εξωραϊσμένα εξωκλήσια και την πλούσια βλάστηση. Η κεντρική της θέση δίπλα στο ιδιαίτερου κάλους ορεινό συγκρότημα του Μαινάλου και οι πολλές φυσικές της ομορφιές, σε συνδυασμό με το δροσερό της κλίμα το καλοκαίρι, είναι οι κύριοι λόγοι που η Τρίπολη έλκει πολλούς παραθεριστές. Πολύ περισσότερο μάλιστα που η απόσταση από την Αθήνα είναι πλέον μικρή (160 χιλ) και η πρόσβαση εύκολη μέσω της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Καλαμάτας.
Σχετικά προϊόντα
Ημερήσιες Εκδρομές
Ημερήσιες Εκδρομές
Ημερήσιες Εκδρομές
Εορταστική Περίοδος
Ημερήσιες Εκδρομές
Εορταστική Περίοδος
Ημερήσιες Εκδρομές
Εορταστική Περίοδος